Hãy giải thích các hiện tượng sau:
a) Khi làm bánh (như bánh mì, bánh bao, ...) người ta hay trộn vào bột mì 1 hóa chất dùng làm bột nở. Vậy hóa chất dùng làm bột nở là chất nào trong 2 chất NH4HCO3, (NH4)2CO3. Giải thích?
b) Vì sao trời rét đậm rét hại hay lúc nắng to thì không nên bón phân đạm ure cho cây?
Exercise 3 điền và giải thích hộ em với ạ
Read the text below and choose the correct word for each space.
For each question, circle the correct letter A, B, C or D.
A WELSH FESTIVAL
Wales has a (0) population of about three million. English is the main language and only 20 %speak both Welsh and English. Every year (1) ________ August there is a Welsh speaking festival. It (2)________ place in a different town each year so everyone has the chance for it to be near them. Local people (3) ________year making plans for when the festival will be in (4)__________ town. Each festival is (5) __________ by about 160,000 people. They travel not only from nearby towns and villages (6) ________ also from the rest of British Isles and (7) ___________ from abroad. There are concerts, plays and (8) ________ to find the best singers, poets, writers, and so on. Shops sell Welsh music, books, pictures and clothes as (9) ________food and drink. The festival provides a chance for Welsh-speaking people to be together for a whole week, with (10) _________Welsh language around them.
0. A. population | B. people | C. public | D. country |
1. A. on | B. by | C. in | D. at |
2. A. takes | B. finds | C. has | D. makes |
3. A. pass | B. put | C. spend | D. do |
4. A. our | B. their | C. his | D. its |
5. A. arrived | B. attended | C. joined | D. come |
6. A. but | B. and | C. since | D. however |
7. A. just | B. hardly | C. quite | D. even |
8. A. tests | B. examinations | C. competitions | D. races |
9. A. long | B. far | C. good | D. well |
10. A. one | B. a | C. the | D. some |
1 C
2 A
3 C
4 B
5 B
6 A
7 D
8 C
9 D
10 C
Exercise 3 giải thích giúp mình luôn được không ạ
Read the text below and choose the correct word for each space.
For each question, circle the correct letter A, B, C or D.
A WELSH FESTIVAL
Wales has a (0) population of about three million. English is the main language and only 20 %speak both Welsh and English. Every year (1) ________ August there is a Welsh speaking festival. It (2)________ place in a different town each year so everyone has the chance for it to be near them. Local people (3) ________year making plans for when the festival will be in (4)__________ town. Each festival is (5) __________ by about 160,000 people. They travel not only from nearby towns and villages (6) ________ also from the rest of British Isles and (7) ___________ from abroad. There are concerts, plays and (8) ________ to find the best singers, poets, writers, and so on. Shops sell Welsh music, books, pictures and clothes as (9) ________food and drink. The festival provides a chance for Welsh-speaking people to be together for a whole week, with (10) _________Welsh language around them.
|
0. A. population |
B. people |
C. public |
D. country |
|
1. A. on |
B. by |
C. in |
D. at |
|
2. A. takes |
B. finds |
C. has |
D. makes |
|
3. A. pass |
B. put |
C. spend |
D. do |
|
4. A. our |
B. their |
C. his |
D. its |
|
5. A. arrived |
B. attended |
C. joined |
D. come |
|
6. A. but |
B. and |
C. since |
D. however |
|
7. A. just |
B. hardly |
C. quite |
D. even |
|
8. A. tests |
B. examinations |
C. competitions |
D. races |
|
9. A. long |
B. far |
C. good |
D. well |
|
10. A. one |
B. a |
C. the |
D. some |
1 C (in )- Ta dùng giới từ ''in '' đi với tháng trong năm
2 A (Takes)- Cụm từ take place in= happen: diễn ra, xảy ra
3 C(Spend)- Chủ ngữ + spend + danh từ chỉ thời gian + V-ing + tân ngữ (to spend time doing something)
4 B (their )
5 B (attended: tham gia, tham dự)
6 A (But) Liên từ kết hợp "not only...(but) also” dùng để diễn tả hai sự việc có liên hệ nhau cùng xảy ra
7 D (even: thậm chí)
8 C: competitions to fmd the best singers, poets, writers, and so on (các cuộc tranh tài để tìm ra các ca sĩ, nhà thơ, nhà văn...hay nhất) (ta dùng từ competitions để chỉ hoạt động của lễ hội)
9 D (as well as = and )
10 C -Mạo từ xác định the dùng để chỉ một ngôn ngữ nhất định
Exercise 3 GIẢI THÍCH LUÔN VÌ SAO CHỌN ĐÁP ÁN Ý GIÚP EM ĐƯỢC KHÔNG Ạ
Read the text below and choose the correct word for each space.
For each question, circle the correct letter A, B, C or D.
STARTING A BUSINESS
Nearly 450,000 businesses are started in Britain (0) every year. One third (1) _______ these stop trading during the first three years.
Starting a business is never easy (2) _______ so many things are outside your control. If you are thinking about working for yourself, you (3) _______ start by thinking about the qualities you need to (4) _______ business. Be hard with yourself. If you have a weakness, it is better to find out now (5) _______ than later when your business could be in danger. Ask yourself (6) _______ you are a good organizer. Is your health (7) _______? Are you good (8) _______ making decision? Do you have any practical experience of the business you want to start? Are you prepared to work long hours for every (9) _______ money? If you can’t (10) _______ yes to most of these questions perhaps you should think again about starting up in business on your own.
0. A. every | B. this | C. last | D. one |
1. A. from | B. of | C. among | D. in |
2. A. however | B. but | C. because | D. although |
3. A. have | B. ought | C. need | D. must |
4. A. run | B. make | C. do | D. set |
5. A. more | B. rather | C. earlier | D. quicker |
6. A. which | B. how | C. whether | D. that |
7. A. fine | B. firm | C. well | D. good |
8. A. at | B. for | C. in | D. with |
9. A. short | B. little | C. low | D. few |
10. A. give | B. report | C. answer | D. put |
1 B
2 C
3 D
4 A
5 B
6 C
7 D
8 A
9 B
10 C
Nhớ giải thích rõ ràng nha ;-;
X. Read the passage carefully, then choose the correct answers.
The latest addiction to trap thousands of people is the Internet, which has been blamed for broken
relationships, job losses, financial ruin, and even suicide. Psychologists now recognize Intemet
Addiction Syndrome (IAS) as a new illness that could cause serious problems and ruin many lives.
IAS is similar to other problems like gambling, smoking and drinking: addicts have dreams about
the Internet; they need to use it first thing in the morning; they lie to their parents and partners about
how much time they spent online; they wish they could cut down, but are unable to do so. A recent
study found that many users spend up to 40 hours a week on the Intemet. Some of the addicts are
teenagers who are already hooked on computer games and who find it very difficult to resist the
games on the Intemet.
1. What is the best title of the passage?
a. The advantage of the Internet
c. Impact of Internet on teens
b. Hooked on the Net
d. A guide to the Internet
2. According to the writer, internet addiction
a. is not the same as gambling
c. can lead to financial problems
b. is not an illness
d. helps people kill time
3. Internet addicts find it hard
a. to use the Intemet in the morning
b. to lie about the time they spent online
c. to spend more time on the Internet
d. to spend less time on the Internet
4. The word 'it' in paragraph 2 refers to
a. the Internet
c. dream
d. computer
b. IAS
5. Which of the followings is NOT true?
a. IAS is recognised as a new illness.
b.Internet addiction can cause suicide behaviours.
c. Many internet addicts spend more than 40 hours a week online.
d.Teenagers who are hooked on computer games can suffer from IAS.
1. What is the best title of the passage?
a. The advantage of the Internet
c. Impact of Internet on teens
b. Hooked on the Net
d. A guide to the Internet
2. According to the writer, internet addiction
a. is not the same as gambling
c. can lead to financial problems
b. is not an illness
d. helps people kill time
3. Internet addicts find it hard
a. to use the Intemet in the morning
b. to lie about the time they spent online
c. to spend more time on the Internet
d. to spend less time on the Internet
4. The word 'it' in paragraph 2 refers to
a. the Internet
c. dream
d. computer
b. IAS
5. Which of the followings is NOT true?
a. IAS is recognised as a new illness.
b.Internet addiction can cause suicide behaviours.
c. Many internet addicts spend more than 40 hours a week online.
d.Teenagers who are hooked on computer games can suffer from IAS.
X. Read the passage carefully, then choose the correct answers.
The latest addiction to trap thousands of people is the Internet, which has been blamed for broken
relationships, job losses, financial ruin, and even suicide. Psychologists now recognize Intemet
Addiction Syndrome (IAS) as a new illness that could cause serious problems and ruin many lives.
IAS is similar to other problems like gambling, smoking and drinking: addicts have dreams about
the Internet; they need to use it first thing in the morning; they lie to their parents and partners about
how much time they spent online; they wish they could cut down, but are unable to do so. A recent
study found that many users spend up to 40 hours a week on the Intemet. Some of the addicts are
teenagers who are already hooked on computer games and who find it very difficult to resist the
games on the Intemet.
1. What is the best title of the passage?
a. The advantage of the Internet
c. Impact of Internet on teens
b. Hooked on the Net (nó có nghĩa giống như nghiện internet á)
d. A guide to the Internet
2. According to the writer, internet addiction
a. is not the same as gambling
c. can lead to financial problems
b. is not an illness
d. helps people kill time (dựa vào câu này : A recent
study found that many users spend up to 40 hours a week on the Intemet. )
3. Internet addicts find it hard
a. to use the Intemet in the morning
b. to lie about the time they spent online
c. to spend more time on the Internet
d. to spend less time on the Internet (cái này thì tự suy luận cx đc, ko thì dựa vào câu they lie to their parents and partners about how much time they spent online; they wish they could cut down, but are unable to do so)
4. The word 'it' in paragraph 2 refers to
a. the Internet (đọc kĩ : addicts have dreams about
the Internet; they need to use it first thing in the morning)
c. dream
d. computer
b. IAS
5. Which of the followings is NOT true?
a. IAS is recognised as a new illness.
b.Internet addiction can cause suicide behaviours.
c. Many internet addicts spend more than 40 hours a week online.
d.Teenagers who are hooked on computer games can suffer from IAS.(chỉ cần nghiện internet là bị IAS r)
15. Look at the picture and choose the correct answer. *
A.pavement
B.desk job
C.marble
D.pond
Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question. GIẢI THÍCH ĐÁP ÁN CHỌN DÙM NHA!!!
Street Food Shoulder Poles on Saigon streets
Street food shoulder pole is familiar with Saigon people throughout many years. Nowadays it has become a special thing that makes travelers curious. In small areas of District 1 and District 3, we could count more than 100 vendors who earned money using shoulder poles. A shoulder pole, also called a carrying pole, is a yoke of wood or bamboo, used by people to carry a load. The vendors put their goods in two baskets from each end of the yoke.
In the downtown, we can meet young women with their shoulder poles. The baskets are covered with plastic wrap carefully to protect the foods from the street dust. In a tight space of one basket, she could mix the ingredients and bake the cake on a small charcoal which was defended by carton. The ready cakes were put in other basket.
In the morning or evening, on rainy or sunny day, Saigon streets are marked by shoulder poles of people from different regions of the country, which has become a unique part of Saigon. It has been said that it isn’t hard to live in Saigon if you work hard. With the carrying pole on shoulders, the vendor has turned it into a “store”. The reason is very simple, they don’t have enough money to open a real store. Every day these women continue their journey through Saigon streets under the sun and the rain, selling cheap things or street foods to earn money and feed their children.
1. A shoulder pole .
A. is the connection between wood and bamboo B. used to be called a carrying pole
C. is a bar made of wood or bamboo D. is used to put goods on street vendor’s shoulders
2. Street food shoulder pole is .
A. used by street vendors to carry things B. a characteristic of District 1 and 3
C. used to make foreign travelers curious D. a way for passer-by to have food
3. All of the following are true about shoulder poles EXCEPT that .
A. street vendors can bake cakes there B. the two baskets have the same function
C. they can contain enough things to serve some customers D. they can be protected from dust
4. All of the following are benefits of shoulder poles EXCEPT that .
A. they can help street vendors to sell many things without a store
B. street vendors can support their families with the help of shoulder poles
C. it is a way for street vendors to carry goods around the streets
D. women are marked by unique shoulder poles from different regions
5. The word “yoke” in paragraph 1 is closest in meaning to .
A. a piece of wood that is shaped to fit across a person’s shoulders to carry two equal loads
B. a wooden bar that is connected to the vehicles or loads so that they can be pulled away
C. something that connects two things or people, usually in a way that limits freedom
Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question.
Street Food Shoulder Poles on Saigon streets
Street food shoulder pole is familiar with Saigon people throughout many years. Nowadays it has become a special thing that makes travelers curious. In small areas of District 1 and District 3, we could count more than 100 vendors who earned money using shoulder poles. A shoulder pole, also called a carrying pole, is a yoke of wood or bamboo, used by people to carry a load. The vendors put their goods in two baskets from each end of the yoke.
In the downtown, we can meet young women with their shoulder poles. The baskets are covered with plastic wrap carefully to protect the foods from the street dust. In a tight space of one basket, she could mix the ingredients and bake the cake on a small charcoal which was defended by carton. The ready cakes were put in other basket.
In the morning or evening, on rainy or sunny day, Saigon streets are marked by shoulder poles of people from different regions of the country, which has become a unique part of Saigon. It has been said that it isn’t hard to live in Saigon if you work hard. With the carrying pole on shoulders, the vendor has turned it into a “store”. The reason is very simple, they don’t have enough money to open a real store. Every day these women continue their journey through Saigon streets under the sun and the rain, selling cheap things or street foods to earn money and feed their children.
1. A shoulder pole .
A. is the connection between wood and bamboo B. used to be called a carrying pole
C. is a bar made of wood or bamboo D. is used to put goods on street vendor’s shoulders
2. Street food shoulder pole is .
A. used by street vendors to carry things B. a characteristic of District 1 and 3
C. used to make foreign travelers curious D. a way for passer-by to have food
3. All of the following are true about shoulder poles EXCEPT that .
A. street vendors can bake cakes there B. the two baskets have the same function
C. they can contain enough things to serve some customers D. they can be protected from dust
4. All of the following are benefits of shoulder poles EXCEPT that .
A. they can help street vendors to sell many things without a store
B. street vendors can support their families with the help of shoulder poles
C. it is a way for street vendors to carry goods around the streets
D. women are marked by unique shoulder poles from different regions
5. The word “yoke” in paragraph 1 is closest in meaning to .
A. a piece of wood that is shaped to fit across a person’s shoulders to carry two equal loads
B. a wooden bar that is connected to the vehicles or loads so that they can be pulled away
C. something that connects two things or people, usually in a way that limits freedom
D. a long piece of wood that is fastened across the necks to pull heavy loads
D. a long piece of wood that is fastened across the necks to pull heavy loads
1. C.
Ex: The passage mentions that a shoulder pole is also called a carrying pole and is described as a yoke of wood or bamboo used to carry a load.
2. C.
Ex: The passage mentions that street food shoulder poles have become a special thing that makes travelers curious.
3. B.
Ex: The passage mentions that the vendor puts goods in two baskets from each end of the yoke, suggesting that the baskets have different functions (e.g., mixing ingredients and baking cakes in one basket, putting ready cakes in the other).
4. D.
Ex: The passage mentions that the unique shoulder poles are characteristic of Saigon streets, but it does not directly state that women are marked by them from different regions.
5. A.
Ex In the context of the passage, a yoke is described as a wooden or bamboo structure used by people to carry a load, and option A captures this meaning.
bài còn lại giống như câu trên nhé e
Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question. GIẢI THÍCH ĐÁP ÁN CHỌN DÙM NHA!!!
Street Food Shoulder Poles on Saigon streets
Street food shoulder pole is familiar with Saigon people throughout many years. Nowadays it has become a special thing that makes travelers curious. In small areas of District 1 and District 3, we could count more than 100 vendors who earned money using shoulder poles. A shoulder pole, also called a carrying pole, is a yoke of wood or bamboo, used by people to carry a load. The vendors put their goods in two baskets from each end of the yoke.
In the downtown, we can meet young women with their shoulder poles. The baskets are covered with plastic wrap carefully to protect the foods from the street dust. In a tight space of one basket, she could mix the ingredients and bake the cake on a small charcoal which was defended by carton. The ready cakes were put in other basket.
In the morning or evening, on rainy or sunny day, Saigon streets are marked by shoulder poles of people from different regions of the country, which has become a unique part of Saigon. It has been said that it isn’t hard to live in Saigon if you work hard. With the carrying pole on shoulders, the vendor has turned it into a “store”. The reason is very simple, they don’t have enough money to open a real store. Every day these women continue their journey through Saigon streets under the sun and the rain, selling cheap things or street foods to earn money and feed their children.
1. A shoulder pole .
A. is the connection between wood and bamboo B. used to be called a carrying pole
C. is a bar made of wood or bamboo D. is used to put goods on street vendor’s shoulders
A shoulder pole, also called a carrying pole, is a yoke of wood or bamboo, used by people to carry a load. The vendors put their goods in two baskets from each end of the yoke.
2. Street food shoulder pole is .
A. used by street vendors to carry things B. a characteristic of District 1 and 3
C. used to make foreign travelers curious D. a way for passer-by to have food
A shoulder pole, also called a carrying pole, is a yoke of wood or bamboo, used by people to carry a load. The vendors put their goods in two baskets from each end of the yoke.
3. All of the following are true about shoulder poles EXCEPT that .
A. street vendors can bake cakes there B. the two baskets have the same function
C. they can contain enough things to serve some customers D. they can be protected from dust
In a tight space of one basket, she could mix the ingredients and bake the cake on a small charcoal which was defended by carton. The ready cakes were put in other basket.
4. All of the following are benefits of shoulder poles EXCEPT that .
A. they can help street vendors to sell many things without a store
B. street vendors can support their families with the help of shoulder poles
C. it is a way for street vendors to carry goods around the streets
D. women are marked by unique shoulder poles from different regions
In the morning or evening, on rainy or sunny day, Saigon streets are marked by shoulder poles of people from different regions of the country, which has become a unique part of Saigon
5. The word “yoke” in paragraph 1 is closest in meaning to .
A. a piece of wood that is shaped to fit across a person’s shoulders to carry two equal loads
B. a wooden bar that is connected to the vehicles or loads so that they can be pulled away
C. something that connects two things or people, usually in a way that limits freedom
8. Let’s sing.
(Chúng ta cùng hát.)

It’s my birthday.
(Đó là sinh nhật của tôi.)
I like pasta.
(Tôi thích mì ống.)
The pasta is yummy.
(Mì ống ngon.)
I like pizza.
(Tôi thích bánh pizza.)
The pizza is yummy.
(Bánh pizza ngon.)
I like popcorn.
(Tôi thích bỏng ngô.)
The popcorn is yummy.
(Bắp rang bơ rất ngon.)
Look at the pictures and choose the correct answer. 10. *
A.traffic jam
B.zebra crossing
C.railway station
D.means of transport