Read the first paragraph. Check your answer to A.
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to
The first thing to do when you have a trip abroad is to check that your passport is valid. Holders of out-of-date passports are not allowed to travel overseas. Then you can prepare for your trip. If you don't know the language, you can have all kinds of problems communicating with local people.Buying a pocket dictionary can make a difference.You'll be able to order food, buy things in shops and ask for directions. It's worth getting one.
Also, there's nothing worse than arriving at your destination to find there are no hotels available. The obvious way to avoid this is to book in advance. This can save you money, too. Another frustrating thing that can happen is to go somewhere and not know about important sights.Get a guide book before you leave and make the most of your trip. It's a must. Then, when you are ready to pack your clothes, make sure they are the right kind. It's no good
packing sweaters and coats for a hot country or T-shirts and shorts for a cold one. Check the local climate before you leave. In addition, think carefully about how much you pack in your bags. It's easy to take too many clothes and then not have enough space for souvenirs. But make sure you pack essential's. What
about money? Well, it's a good idea to take some local currency with you but not too much. There
are conveniently located cash machines (ATMs) in most big cities, and it's usually cheaper to use
them than change your cash in banks. When you are at your destination, other travellers often have
great information they are happy to share. Find out what they have to say It could enhance your travelling experience.
Question 22: What is the passage mainly about?
A. Tips for travellers overseas C. getting a guide book
B. Things to avoid when you go abroad D. How to find ATMs in big cities
Question 23: According to the passage, you should do all of the following
B. taking money from an ATM
A. checking that your passport is valid
C. getting a guide book D. preparing suitable clothes
Question 24: The word "This" in paragraph 2 refers to
A. finding there are no hotels available C. asking for direction
B. booking hotels in D. saving money advance
Question 25: According to the passage, holders of out-of-date passports
C. should buy a pocket dictionary
A. should ask for help from local people B. cannot travel to other countries D. cannot communicate with foreigners
Question 26:
The word "essentials" in paragraph 4 mostly means A. everything
B. souvenirs
C.food
D. necessities
22A
23 đề kiểu j vậy ạ ._.
24 book hotels in advance
25B
26D
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
The word "They" in paragraph 2 refers to ______.
A. human-related effects
B. some species
C. low birthrates
D. natural obstacles
Đáp án: B
Giải thích: Muốn làm được các câu hỏi dạng này phải đọc câu đằng trước các em nhé.
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
The word “they” in the last paragraph refers to _______.
A. today’s musicians
B. Scott Joplin and Bessie Smith
C. the musicians’ music
D. the names of the earliest African-American singers
Đáp án A.
Key words: they, last paragraph, refers.
Clue: “Many musicians today credit earlier musicians such as Scott Joplin or Bessie Smith with inspiring their music. It’s a shame that they can’t also name the earliest African-Americans who really began the traditions that led to the American music of today”: Nhiều nhạc sĩ ngày nay ghi nhận những cái tên đi trước như Scott Joplin hay Bessie Smith vì những nghệ sĩ này đã truyền cảm hứng sáng tác cho họ. Đáng tiếc là họ không thể biết được tên tuổi của những người Mĩ gốc Phi xa xưa – những người đã thật sự tạo ra những truyền thống bắt nguồn cho nền âm nhạc nước Mĩ ngày nay.
Đáp án đúng là A. today’s musicians. “Họ” ở đây là những nhạc sĩ ngày nay.
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
The word “they” in the last paragraph refers to _______
A. today’s musicians
B. Scott Joplin and Bessie Smith
C. the musicians’ music
D. the names of the earliest African-American singers
Đáp án A.
Key words: they, last paragraph, refers.
Clue: “Many musicians today credit earlier musicians such as Scott Joplin or Bessie Smith with inspiring their music. It’s a shame that they can’t also name the earliest African-Americans who really began the traditions that led to the American music of today”: Nhiều nhạc sĩ ngày nay ghi nhận những cái tên đi trước như Scott Joplin hay Bessie Smith vì những nghệ sĩ này đã truyền cảm hứng sáng tác cho họ. Đáng tiếc là họ không thể biết được tên tuổi của những người Mĩ gốc Phi xa xưa – những người đã thật sự tạo ra những truyền thống bắt nguồn cho nền âm nhạc nước Mĩ ngày nay.
Đáp án đúng là A. today’s musicians. “Họ” ở đây là những nhạc sĩ ngày nay.
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
The word “they” in the last paragraph refers to _______.
A. today’s musicians
B. Scott Joplin and Bessie Smith
C. the musicians’ music
D. the names of the earliest African-American singers
Đáp án A.
Key words: they, last paragraph, refers.
Clue: “Many musicians today credit earlier musicians such as Scott Joplin or Bessie Smith with inspiring their music. It’s a shame that they can’t also name the earliest African-Americans who really began the traditions that led to the American music of today”: Nhiều nhạc sĩ ngày nay ghi nhận những cái tên đi trước như Scott Joplin hay Bessie Smith vì những nghệ sĩ này đã truyền cảm hứng sáng tác cho họ. Đáng tiếc là họ không thể biết được tên tuổi của những người Mĩ gốc Phi xa xưa – những người đã thật sự tạo ra những truyền thống bắt nguồn cho nền âm nhạc nước Mĩ ngày nay.
Đáp án đúng là A. today’s musicians. “Họ” ở đây là những nhạc sĩ ngày nay
Who do you think could go around the world first, Nellie or Elizabeth? Listen to the second part of the interview and check your answer
Lời giải:
Nellie managed to win the race and go around the world in 72 days, six hours, eleven minutes and fourteen seconds.
Bài nghe:
P = Presenter
G = Guest
P So, how did Nellie first get the idea of travelling around the world?
G She read a novel by Jules Verne called Around the World in Eighty Days. Nellie decided to copy the adventure and try to go around the world in fewer than eighty days.
P Eighty days seems like quite a long time.
G Well, the year was 1888 – and of course, in those days, there were no aeroplanes or helicopters. As a result, it took a long time to travel long distances.
P So how did Nellie pay for this adventure?
G The owner of the newspaper, Joseph Pulitzer, agreed to pay for it. It was good publicity. Indeed, another New York newspaper called Cosmopolitan thought it was such a good idea that they sent their own reporter, Elizabeth Bisland, to go around the world too.
P Did the two women travel together?
G No. They both left New York on 14th November 1889. But Nellie went east, across the Atlantic to London. Elizabeth travelled in the opposite direction, west across the United States.
Tạm dịch:
P = Diễn giả
G = Khách mời
P Vậy, lần đầu tiên Nellie có ý tưởng đi du lịch vòng quanh thế giới như thế nào?
G Cô ấy đã đọc một cuốn tiểu thuyết của Jules Verne có tựa đề Vòng quanh thế giới trong tám mươi ngày. Nellie quyết định làm theo cuộc phiêu lưu đó và cố gắng đi vòng quanh thế giới trong vòng chưa đầy tám mươi ngày.
P Tám mươi ngày có vẻ như là một khoảng thời gian khá dài.
G Chà, đó là năm 1888 – và tất nhiên, vào thời đó, không có máy bay hay trực thăng. Kết quả là, phải mất một thời gian rất lâu để di chuyển một quãng đường dài.
P Vậy Nellie đã chi trả cho cuộc phiêu lưu này như thế nào?
G Chủ nhân của tờ báo, Joseph Pulitzer, đã đồng ý chi trả cho nó. Đó là một hình thức tiếp thị tốt. Thật vậy, một tờ báo khác ở New York tên là Cosmopolitan nghĩ rằng đó là một ý kiến hay nên họ cũng cử phóng viên của mình, Elizabeth Bisland, đi vòng quanh thế giới.
P Hai người phụ nữ có đi cùng nhau không vậy?
G Không. Cả hai đều rời New York vào ngày 14 tháng 11 năm 1889. Nhưng Nellie đã đi về phía đông, băng qua Đại Tây Dương để đến London. Elizabeth đi theo hướng ngược lại, phía tây qua nước Mỹ.
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
The word "inconsequential" in paragraph 1 is closest in meaning to ______.
A. unimportant
B. unavoidable
C. unexpected
D. unrecognizable
Đáp án: A
Giải thích: Inconsequential = unimportant (không quan trọng)
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
The word "perish" in paragraph 3 is closest in meaning to ______
A. develop
B. complete
C. remain
D. disappear
Đáp án: D
Giải thích: Perish = disappear: biến mất, tuyệt chủng
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
In paragraph 2, non-native species are mentioned as ______.
A. a kind of harmless animals
B. an achievement of human beings
C. a harmful factor to the environment
D. a kind of useful plants
Đáp án: C
Giải thích: Dựa vào dòng 8 và dòng 9 của đoạn 2 có thể suy ra con người sử dụng non – native species để có lợi cho bản thân, tạo ra những nhân tố gây ô nhiễm môi trường.
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50.
What is the main idea of the last paragraph?
A. Gerontologists have controlled the process of aging.
B. Gerontologists are working hard to help people live longer and more healthily.
C. Gerontologists are trying to give people an eternal life.
D. Gerontologists are now able to slow down the process of aging.
Đáp án B
Kiến thức: Đọc hiểu
Giải thích:
Ý chính của đoạn cuối cùng là gì?
A. Các nhà khoa học nghiên cứu về lão hóa đã kiểm soát quá trình lão hóa.
B. Các nhà khoa học nghiên cứu về lão hóa đang làm việc chăm chỉ để giúp mọi người sống lâu hơn và khỏe mạnh hơn.
C. Các nhà khoa học nghiên cứu về lão hóa đang cố gắng mang lại cho con người một cuộc sống vĩnh cửu.
D. Các nhà khoa học nghiên cứu về lão hóa hiện có thể làm chậm quá trình lão hóa.
Thông tin: They are trying to discover how this clock works so that they can slow down the process. This could give man a longer life and a great number of productive years.
Tạm dịch: Họ đang nỗ lực tìm ra cách mà chiếc đồng hồ này hoạt động để có thể làm chậm đi quá trình này. Điều này có thể giúp cho con người sống lâu hơn và có được những năm tháng đóng góp nhiều hơn.