I have eaten a lot of delicious dishes, but the garlic fried rice with eggs from my grandmother is my favorite dish. It is a simple course, and the name also expresses almost all the necessary ingredients. In busy times or when I am hungry at night; just one egg, a few cloves of garlic, a little bit of left over rice from dinner and some spices can create a delicious dish. Usually my mother is the main cook in the family, but sometimes grandma also performs her talent with some breakfast and snacks. Her fried rice is one of a kind because I cannot find fried rice that as well as hers anywhere else. Every time she makes that dish, I stand next to her to learn how to make myself a good plate of fried rice. First she puts the oil and garlic in the pan, after the garlic began to have a good smell, she pours in the seasoned eggs. She puts the rice in just right after the eggs begin to harden, and the eggs cover the rice in a beautiful golden layer. The food is finished after she had put on a little pepper and scallion, and I am always the most eager one to eat it. The aroma of pepper, garlic and fish sauce plus the sweetness and fatness of the egg are a really impressive combination; and each time I have this dish, it is still the first time for me. I try my best to make the fried rice as good as her, but I could never create the delicious taste that she made. Now my grandma is older, so she does not usually cook for us before. My mother always cooks good food, but her garlic fried rice with egg is still the best one for me.
Dịch:
Tôi đã từng ăn rất nhiều món ngon, nhưng món cơm chiên tỏi trứng của bà nội là món mà tôi thích nhất. Đó là một món ăn đơn giản, và cái tên cũng đã nói lên gần như đầy đủ những nguyên liệu cần thiết. Trong những lúc bận rộn hoặc những khi tôi thấy đói về đêm, chỉ cần một quả trứng, vài tép tỏi, một ít cơm còn sót lại sau bữa ăn chiều và vài loại gia vị là đã có được một món ăn ngon. Thông thường mẹ tôi là đầu bếp chính trong gia đình, nhưng đôi khi bà nội cũng trình diễn tài năng của mình bằng một số món ăn sáng và ăn vặt. Món cơm chiên của bà là độc nhất vô nhị vì tôi không thể nào tìm được cơm chiên ở đâu ngon như thế. Mỗi khi bà làm món đó, tôi đều đứng kế bên học cách nấu để có thể tự làm cho mình một dĩa cơm ngon. Đầu tiên bà cho dầu và tỏi vào chảo, sau khi tỏi bắt đầu có mùi thơm thì bà cho trứng đã được nêm gia vị vào. Bà cho cơm vào khi trứng chỉ mới bắt đầu khô lại, và trứng phủ một lớp màu váng óng rất đẹp lên hạt cơm. Món ăn hoàn thành sau khi bà cho ít hạt tiêu và hành lá vào, và tôi luôn là người háo hức nhất để được ăn nó. Mùi thơm của tiêu, tỏi và nước mắm cộng với vị ngọt và béo của trứng thật sự là một sự kết hợp ấn tượng, và mỗi lần ăn đối với tôi vẫn như lần đầu. Tôi cố gắng để làm ra món cơm chiên ngon như của bà, nhưng không bao giờ tôi tạo ra được mùi vị ngon như bà nấu. Bây giờ bà nội đã lớn tuổi, vậy nên bà không thường nấu ăn cho chúng tôi nữa. Mẹ tôi vẫn luôn nấu những món ăn ngon, nhưng đối với tôi món cơm chiên tỏi trứng của bà là món ngon nhất.
Around the world there are many cuisine but I still spaghetti the most. The main ingredients to make spaghetti are noodles, beef and tomatoes. Besides, we can add onion, carrot, bean or other kind of vegetable. At weekends, my mother and I usually go to the market, buy goods and cook spaghetti for my family instead of traditional dishes. It’s easy to cook this food. All we have to do are boiling noodles, chopping beef and making a good sauce of tomatoes. There is a tip for a perfect sauce is adding a slice of lemon into it. If there is a need of vegetable, It can be served with carrot and peas. Spaghetti supplies high nutrients and several vitamins, which good for your health especially for diet people. Moreover, spaghetti is famous for its delicious taste and convenience as fast food. It’s known as typical traditional food of Italy. Although spaghetti originate from Europe, it’s more widespread in Asia specifically Vietnam. Nowadays, It is popular food not only in Italy but also in other countries.
Bản dịch
Có rất nhiều món ăn ngon trên toàn thế giới nhưng tôi vẫn luôn thích mì Ý. Nguyên liệu chính để làm món này bao gồm: mì, thịt bò và cà chua. Ngoài ra, chúng có thể được nấu cùng hành tây, cà rốt, đậu hay những loại rau củ khác. Vào cuối tuần, mẹ và tôi thường đi chợ, mua nguyên liệu và nấu mì Ý cho cả gia đình thay vì những món truyền thống hàng ngày. Cũng rất dễ để nấu món này. Tất cả những gì phải làm là luộc mì, băm thịt và làm sốt cà chua. Có môt mánh nhỏ cho món xốt ngon hơn là thêm một lát chanh vào khi đang nấu. Nếu cần thêm rau xanh, mì có thể ăn cùng cà rốt và đậu Hà Lan. Mì Ý cung cấp nhiều chất dinh dưỡng và vitamin tốt cho sức khoẻ đặc biệt là những người ăn kiêng. Hơn nữa, mì Ý còn nổi tiếng vì ngon và tiện lợi như món đồ ăn nhanh. Mì Ý từ lâu là món ăn truyền thống của đất nước Ý. Mặc dù bắt nguồn từ Châu Âu, mì đang ngày càng phổ biến ở Châu Á điển hình là Việt Nam. Ngày nay, đây là món ăn nổi tiếng không những ở Ý mà còn ở nhiều nước trên thế giới.
Pho is one of the Vietnamese traditional food. The most delicious and typical brand of Pho in Vietnam is Ha Noi Pho with wonderful flavor. Pho is made from rice noodles, beef or chicken and other spices. Pho is a noodle soup; therefore, it’s better when being added with beansprout. Eating Pho with family not only reflects Vietnamese tradition but also creates cozy atmosphere. At weekends, my friends and I usually go to a cafeteria to enjoy Pho because Pho is served at many restaurants in Vietnam. There are two main kind of Pho: noodle soup with beef and sliced chicken, both of them are delicious and high nutrients. Pho is favorite food of almost Vietnamese and often served as breakfast. Moreover, Pho is popular in international market for its pleasant taste and reasonable price. Foreign tourists visit Vietnam and they really the taste of Pho here. I am very proud of it. In near future, I hope Pho will be more famous in other countries so that foreigners can enjoy this cuisine and understand about Vietnamese culture.
Vietnam is a tropical country. So there are many kinds of foods and drinks to choose. I all kinds of fruits such as avocado, mango, orange, apple, etc. But the drink I love most is avocado smoothie. This healthy smoothie is perfect for a breakfast, a quick snack, or whenever I need a healthy boost. Avocados are high in fat, healthy type of fat. They also contain fat-soluble vitamin E, vitamin C. Especially, avocados are an excellent source of antioxidant carotenoids alpha-carotene, beta-carotene, beta-cryptoxanthin, lutein and zeaxanthin that may help slow aging, prevent certain cancers, heart disease, lose weight and improve your skin tone. Let’s enjoy our instant breakfast avocado smoothie and have an awesome day!