Vào thời Việt Nam Cộng hòa, một số món ăn (kết hợp giữa Việt và Mĩ, ví dụ như chả trứng) ra đời, đặc biệt là sau khi Việt Nam cộng hòa sụp đổ. Sau khi thống nhất Việt Nam, cơm tấm đã xuất hiện tại Hoa Kỳ, kết hợp những món ăn Việt với những loại đồ ăn khác tạo nên cơn sốt nói trên, trong bối cảnh người Việt rời bỏ quê hương sang định cư tại Mỹ.Cơm tấm thường được bày trên dĩa hoặc hộp (nếu mua về). Cách ăn cũng như ăn các loại cơm bán trên dĩa khác, nhưng người miền Nam thường dùng muỗng và nĩa, người Trung và Bắc không quen dùng nĩa, các tiệm cơm ở miền Trung và Bắc thường có thêm đũa để dễ sử dụng.Tổ chức Kỷ lục châu Á đã công nhận kỷ lục châu Á về giá trị ẩm thực cho cơm tấm Sài Gòn cùng chín món ăn Việt Nam khác. Vậy quả thật cơm tấm rất ngon và nổi tiếng
During the Republic of Vietnam, a number of dishes (a combination of Vietnamese and American, for example egg rolls) were introduced, especially after the fall of the Republic of Vietnam. After the reunification of Vietnam, broken rice appeared in the United States, combining Vietnamese dishes with other foods to create the aforementioned fever, in the context of Vietnamese leaving their homeland to settle in America. Broken rice is usually displayed on a plate or box (if purchased). The way of eating is like eating other types of rice sold on other plates, but the southerners often use a spoon and fork, the Central and the North are not accustomed to using the fork, the rice shops in the Central and North often have extra chopsticks for ease of use. The Asian Record Organization has recognized the Asian record for culinary value for Saigon broken rice and nine other Vietnamese dishes. So actually broken rice is very delicious and famous