Share with the class your partner's travel experience. You can then share what you think about it.
Example:
Last summer, Mai went to Da Lat. She took a package tour...

Share with the class your partner's travel experience. You can then share what you think about it.
Example:
Last summer, Mai went to Da Lat. She took a package tour...

Work in pairs. Take turns to interview your partner about his / her recent tour. Take notes of your partner's answers.
You can ask about:
1. where he / she went
2. which tour he / she took package or self-guided
3. how he / she travelled
4. where he / she stayed
5. what he / she did /saw
Thảo luận (1)Hướng dẫn giảiA: Where did you go on your recent holiday?
(Bạn đã đi đâu trong kỳ nghỉ gần đây?)
B: I visited Da Nang.
(Tôi đã đến thăm Đà Nẵng.)
A: Did you take a package tour or plan it yourself?
(Bạn đã tham gia một chuyến du lịch trọn gói hay tự mình lên kế hoạch?)
B: I took a self-guided tour. I did some research beforehand and created an itinerary based on the places I wanted to visit.
(Tôi đã tham gia một chuyến tham quan tự túc. Tôi đã thực hiện một số nghiên cứu trước và lập một hành trình dựa trên những địa điểm tôi muốn ghé thăm.)
A: How did you travel to Da Nang?
(Bạn đến Đà Nẵng bằng phương tiện gì?)
B: I flew to Da Nang. There are direct flights from my city, so it was convenient.
(Tôi đã bay tới Đà Nẵng. Có chuyến bay thẳng từ thành phố của tôi nên rất thuận tiện.)
A: Where did you stay during your visit?
(Bạn đã ở đâu trong chuyến thăm của bạn?)
B: I stayed at a hotel near My Khe Beach. It was a comfortable and convenient location for exploring the city.
(Tôi ở tại một khách sạn gần bãi biển Mỹ Khê. Đó là một vị trí thoải mái và thuận tiện để khám phá thành phố.)
A: What were some of the activities or sights you experienced or saw while in Da Nang?
(Một số hoạt động hoặc điểm tham quan mà bạn đã trải nghiệm hoặc nhìn thấy khi ở Đà Nẵng là gì?)
B: During my time in Da Nang, I had the opportunity to explore various attractions and engage in exciting activities. I spent some time relaxing on My Khe Beach, soaking up the sun and taking up skydiving. I also explored the Marble Mountains, and visited the Dragon Bridge.
(Trong thời gian ở Đà Nẵng, tôi có cơ hội khám phá nhiều điểm tham quan khác nhau và tham gia các hoạt động thú vị. Tôi dành thời gian thư giãn trên bãi biển Mỹ Khê, tắm nắng và tham gia môn nhảy dù. Tôi cũng đã khám phá Ngũ Hành Sơn và thăm Cầu Rồng.)
(Trả lời bởi Nguyễn Quốc Đạt)
Read the passage again and answer the questions.
1. What can a package tour save you?
2. What disadvantage of a package tour does the passage mention?
3. What do travellers have to do on a self-guided tour?
4. What is an advantage of self-guided tours?
5. What skill should you have if you go on a self-guided tour?
Thảo luận (1)Hướng dẫn giải1. A package tour can save you time.
(Một chuyến du lịch trọn gói có thể giúp bạn tiết kiệm thời gian.)
Thông tin: This type of holiday saves time and reduces stress for travellers.
(Loại hình nghỉ dưỡng này giúp tiết kiệm thời gian và giảm bớt căng thẳng cho du khách.)
2. One disadvantage of package tour is you have to follow a fixed itinerary.
(Một nhược điểm của tour trọn gói là bạn phải đi theo một lịch trình cố định.)
Thông tin: One disadvantage of this type is you have to follow a fixed itinerary.
(Một nhược điểm của loại hình này là bạn phải đi theo một lộ trình cố định.)
3. Travellers have to look for a destination, work out an itinerary, estimate the cost, hunt for tickets and accommodation.
(Du khách phải tìm kiếm điểm đến, lên lịch trình, ước tính chi phí, săn vé và chỗ ở.)
Thông tin: They have to look for a destination, work out an itinerary, and estimate the cost. They then hunt for tickets and accommodation, usually homestay.
(Họ phải tìm kiếm điểm đến, lên kế hoạch hành trình và ước tính chi phí. Sau đó họ săn vé và chỗ ở, thường là ở trọ.)
4. An advantage of self-guided tours is that it is cheaper / more flexible than a package holiday, giving travellers more freedom to decide where to go and how much time and money to spend at a place.
(Một lợi thế của du lịch tự túc là rẻ hơn / linh hoạt hơn so với kỳ nghỉ trọn gói, giúp du khách tự do hơn trong việc quyết định nơi sẽ đến cũng như lượng thời gian và tiền bạc dành cho một địa điểm.)
Thông tin: but it is cheaper and more flexible than a package holiday. It gives travellers more freedom to decide where to go and how much time and money to spend at a place.
(nhưng nó rẻ hơn và linh hoạt hơn so với kỳ nghỉ trọn gói. Nó mang lại cho du khách nhiều quyền tự do hơn trong việc quyết định nơi sẽ đến cũng như lượng thời gian và tiền bạc dành cho một địa điểm.)
5. If you go on a self-guided tour, you should be good at using apps.
(Nếu bạn tham gia một chuyến du lịch tự túc, bạn nên sử dụng ứng dụng thành thạo.)
Thông tin: However, to have a smooth trip and avoid trouble, these travellers should be good at using apps.
(Tuy nhiên, để có một chuyến đi suôn sẻ và tránh rắc rối, những du khách này nên sử dụng tốt các ứng dụng.)
(Trả lời bởi Nguyễn Quốc Đạt)
Read the passage and match the words and phrases in A with the definitions in B.
The two most popular types of tours now are package and self-guided tours.
When you buy a package tour, a travel agency takes care of almost everything for you. You will get a notice about the places of your visit, the detailed itinerary, and the cost. They will protect you if something goes wrong during the trip. This type of holiday saves time and reduces stress for travellers. It offers a convenient option for people who are elderly, who do not want to spend much time searching on their own, or who are not confident about using online apps. One disadvantage of this type is you have to follow a fixed itinerary.
Nowadays, more young people choose self-guided tours which require them to do everything on their own. They have to look for a destination, work out an itinerary, and estimate the cost. They then hunt for tickets and accommodation, usually homestay. This type of holiday may require people more time and effort, but it is cheaper and more flexible than a package holiday. It gives travellers more freedom to decide where to go and how much time and money to spend at a place. However, to have a smooth trip and avoid trouble, these travellers should be good at using apps.
A | B |
1. cost 2. fixed 3. hunt for 4. smooth | a. happening or continuing without any problems b. money spent on something c. not changing d. look for |
Thảo luận (1)Hướng dẫn giải1 - b. cost: money spent on something
(chi phí: tiền chi cho cái gì đó)
2 - c. fixed: not changing
(cố định: không thay đổi)
3 - d. hunt for: look for
(săn lùng: tìm kiếm)
4 - a. smooth: happening or continuing without any problems
(trơn tru: xảy ra hoặc tiếp tục mà không có vấn đề gì)
(Trả lời bởi Nguyễn Quốc Đạt)
Write the words under their correct pictures.
a. destination
b. traveller
c. itinerary

Thảo luận (1)Hướng dẫn giải1 - b. traveller (du khách, người du lịch)
2 - a. destination (điểm đến)
3 - c. itinerary (lịch trình du lịch)
(Trả lời bởi Nguyễn Quốc Đạt)