Banh Chung is a traditional Tet dish in Vietnam. Although very delicious and eye-catching, the way to make banh chung is not fussy and difficult. To make banh chung, we will first put dong leaves in the cake mold. Then add each layer of ingredients in order: glutinous rice, green beans, spiced meat including pepper, cardamom, green beans, add a little more seasoning if you like, and sticky rice again. Then wrap the cake and leave it to steam for more than half a day, then we have a perfect banh chung. But it is necessary to press it to make the cake out of the water, then we can burn incense to our ancestors on New Year's Eve or enjoy it right away. The square banh chung appears on New Year's Day to express gratitude to heaven and earth for favorable rain and wind so that a bountiful harvest brings a prosperous life for people.
Dịch: Bánh chưng là một món ăn ngày Tết truyền thống ở Việt Nam. Tuy rất ngon và bắt mắt nhưng cách làm bánh chưng lại không hề cầu kì và quá khó khăn. Để làm một chiếc bánh chưng thì đầu tiên ta sẽ cho lá dong vào khuôn bánh. Sau đó cho từng lớp thành phần vào theo thứ tự: gạo nếp, đỗ xanh, thịt ướp gia vị gồm hạt tiêu, thảo quả, đậu xanh, cho thêm chút gia vị nữa nếu thích, và lại gạo nếp. Tiếp đó gói bánh lại và đém đi hấp khoảng hơn nửa ngày thì ta đã có một chiếc bánh chưng hoàn hảo. Nhưng cần phải đem đi ép để cho bánh ra hết nước thì ta mới đem đi thắp hương ông bà tổ tiên vào đêm giao thừa hoặc thưởng thức ngay được. Chiếc bánh chưng vuông vắn xuất hiện vào ngày Tết để thể hiện sự biết ơn trời đất đã cho mưa thuận gió hòa, để mùa màng bội thu đem lại cuộc sống ấm no cho con người)