HOC24
Lớp học
Môn học
Chủ đề / Chương
Bài học
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 01 to 10.
Early writing and Alphabets
When people first began to write, they did not use an alphabet. Instead, they drew small pictures to (01) ______ the objects they were writing about. This was very slow because there was a different picture for (02) ______ word.
The Ancient Egyptians had a (03) ______ of picture writing that was (04) ______ hieroglyphics. The meaning of this writing was forgotten for a very long time but in 1799 some scientists (05) ______ a stone near Alexandria, in Egypt. The stone had been there for (06) ______ a thousand years. It had both Greek and hieroglyphics on it and researchers were finally able to understand what the hieroglyphics meant.
An alphabet is quite different (07) ______ picture writing. It (08) ______ of letters or symbols that represent a sound and each sound is just part of one word. The Phoenicians, (09) ______ lived about 3,000 years ago, developed the modern alphabets. It was later improved by the Roman’s and this alphabet is now used (10) ______ throughout the world
Điền vào ô 3
A. practice
B. manner
C. plan
D. system
Cho tất cả các đồng phân đơn chức, mạch hở, có cùng công thức phân tử C2H4O2 lần lượt tác dụng với: Na, NaOH, NaHCO3. Số phản ứng xảy ra là
A. 2
B. 3
C. 5
D. 4.
câu 2 : thay đổi thức ăn là điều cần làm thường xuyên : vì ngoài thay đổi món sẽ giúp ta ngon miệng , cung cấp cho con người từng chất như : vitamin , axit , ...
- thay thế bằng cách như sau :
- thịt có thể thay là cá , trứng
- rau muống có thể thay rau cải , bắp cải
- gạo có thể thay là mì , bánh mì
- sữa tươi có thể thay là sữa đậu lành
câu 1 : - những biện pháp phòng tránh nhiễm độc là ;
1. không dùng thực phẩm có chất độc
2. không dùng thức ăn bị biến chất , nhiễm chất độc hóa học
3 . không dùng thức ăn đóng hộp quá hạn sử dụng, bị phồng
- những biện pháp phòng tránh nhiễm trùng là :
1. rửa tay sạch trước khi ăn
2. vệ sinh nhà bếp
3 . rửa kĩ thực phẩm
4.nấu chín thực phẩm
5. đậy thức ăn cẩn thận
6. bảo quản thực phẩm chu đáo
- không đun nấu nhiều lần
- tránh khuấy nhiều lần
- không nên voi gạo kĩ quá
- không hâm lại thức ăn nhiều lần
-không để ruồi , sâu bọ đậu vào
- rửa sạch trước khi nấu , ăn
không đun nấu lâu
không đun lại nhiều lần
không khuấy nhiều lần
- không để ruồi , sâu bọ đậu vào... ( sgk t81,82)