HOC24
Lớp học
Môn học
Chủ đề / Chương
Bài học
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 23 to 27.
You may have heard that tomatoes and processed tomato product like tomato sauce and canned tomatoes protect (23) _____________ some types of cancer. The cancer-preventing properties of tomato products have been (24) _____________ to lycopene. It is a bright red pigment found in tomatoes and other red fruits and is the cause of their red color. Unlike other fruits and vegetables, where nutritional content such as vitamin C is diminished upon cooking, processing of tomatoes increases the concentration of lycopene. Lycopene in tomato paste is four times (25) _____________ in fresh tomatoes.
This is because lycopene is insoluble in water and is tightly bound to vegetable fiber. Thus, (26 _____________ tomato products such as pasteurized tomato juice, so up, sauce, and ketchup contain the highest concentrations of lycopene. Cooking and crushing tomatoes as in the canning process and serving in oil-rich dishes such as spaghetti sauce or pizza (27) _____________ increase assimilation from the digestive tract into the bloodstream. Lycopene is a fat-soluble substance, so the oil is said to help absorption to a great extent.
Điền vào ô 26
A. fresh
B. processed
C. contained
D. raw
Quan sát quá trình mở ghế xếp ở hình 27.1, em hãy cho biết ghế xếp gồm mấy chi tiết và được ghép với nhau như thế nào?
Cho phản ứng: NaX ( rắn ) + H 2 SO 4 ( đậm đặc ) → t 0 NaHSO 4 + HX ( khí )
A. HCl, HBr và HI.
B. HBr và HI.
C. HF và HCl.
D. HF, HCl, HBr và HI.
Phát biểu định nghĩa hình bình hành, hình chữ nhật, hình thoi, hình vuông.
Cho 20,55 gam Ba vào lượng dư dung dịch MgSO4. Sau khi các phản ứng xảy ra hoàn toàn, thu đuợc m gam kết tủa. Giá trị của m là
A. 34,95.
B. 43,65.
C. 3,60.
D. 8,70.
Dãy gồm các chất vừa tan trong dung dịch HCl, vừa tan trong dung dịch NaOH là:
A. Mg(OH)2, Al2O3, Ca(HCO3)2
B. NaHCO3, MgO, Ca(HCO3)2
C. NaCl, NaHCO3, Al2O3
D. NaHCO3, ZnO, Mg(OH)2
Cho các nhân tố sau:
(1) Giao phối không ngẫu nhiên.
(2) Chọn lọc tự nhiên.
(3) Đột biến gen.
(4) Giao phối ngẫu nhiên.
Theo quan niệm tiến hoá hiện đại, những nhân tố làm thay đổi tần số alen của quần thể là
A. (2) và (4)
B. (2) và (3)
C. (1) và (4)
D. (3) và (4)
Khi quan sát tiêu bản NST trong tế bào một cơ thể động vật có vú 2n bình thường thấy các NST như hình vẽ bên. Tế bào đang ở:
A. Kì giữa nguyên phân hoặc giảm phân II.
B. Kì giữa giảm phân II.
C. Kì giữa nguyên phân.
D. Kì giữa giảm phân I.